Hlavní obsah

Kolín si oddechl, nový obchvat sníží hluk a prašnost

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Do provozu byl uveden v pátek odpoledne obchvat Kolína. Ten nahradí stávající průtah městem po silnici I/38. Napojuje se na silnici 1/12 ve směru od Prahy na Kolín, na silnici I/38 od Nymburka a na opačném konci Kolína na výpadovku I/38 na Kutnou Horu.

Foto: ŘSD

Nový obchvat Kolína

Článek

Stavba vyšla na dvě miliardy korun a dosahuje celkové délky 7,9 kilometru. Součástí nového obchvatu jsou tři mimoúrovňové křižovatky, a to na zmíněných napojeních na stávající silnice a také zhruba vprostředku na křížení se silnicí II/125 ve směru na Uhlířské Janovice.

Od obchvatu si slibují hlavně místní lidé, že se sníží hluk, prašnost a riziko nehod v centru města. Hlavní tah totiž dosud vedl téměř středem Kolína, nehody a zácpy tady byly prakticky na denním pořádku.

„Přecházet tu ulici bylo někdy o život. Sice jsou tu na většině míst semafory nebo přechody pro chodce, ale i tak člověk trnul, zvlášť když jsme třeba poslali děti samotné,“ připustila jedna obyvatelka Kolína.

Obchvat vítají i samotní řidiči. „Během dopravních špiček tu bývala zácpa skoro denně. Navíc bylo dost nelogické, že na silnici I. třídy bylo několik kruhových objezdů nebo na ní vyúsťovaly silničky třeba přímo z parkoviště obchodu. Všude bylo velké riziko nějaké bouračky a ta hned všechno ucpala a nebylo kudy to objet,“ popisoval situaci jeden z místních řidičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám