Hlavní obsah

Vánoční trhy ohlídáme, zní z ministerstva zemědělství

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zemědělství je podle jeho šéfa Petra Bendla (ODS) připraveno udělat maximum pro to, aby na letošních vánočních trzích eliminovalo prodej nekvalitního zboží. Z toho důvodu dojde k zintenzivnění kontroly potravin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

„Abychom ochránili spotřebitele před nekvalitními a neprověřenými potravinami, dal jsem pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS) pokyn, aby na trzích i v obchodech zintenzivnili kontroly,“ prohlásil Bendl.

Kontroly se podle ministra nezaměří pouze na prodejce kaprů, ale i na ostatní obchodníky. Kontroly zaměřené na prodej potravin mají přimět prodejce k lepšímu hlídání kvality. Přetrvávajícím problémem je špatně označené nebo prošlé zboží.

V roce 2011 zkontrolovala SZPI 175 trhů, především farmářských. Celkem bylo při 1465 inspekcích kontrolováno více než 3500 povinností a prověřeno bylo 1373 stánkařů, někteří i opakovaně. Nejčastějším problémem bylo nedodržování hygienických požadavků a špatné označování potravin.

Pod veterinárním dozorem se v ČR nachází 195 tržišť. V loňském roce bylo zkontrolováno 146 tržišť při 465 kontrolách. Pokud jde o prodej ryb, bylo v roce 2011 zaregistrováno 1940 prodejních míst se sezonním prodejem ryb. Při 582 kontrolách nebyly zjištěny závažnější nedostatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám