Hlavní obsah

Londýn by měl jako eurové centrum skončit, rýpl si francouzský guvernér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská City by nadále neměla fungovat jako hlavní centrum pro obchodování s eurem, protože eurozóna musí být schopna „mít pod kontrolou“ většinu transakcí se svou měnou. Řekl to guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer v pondělním vydání britského listu Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z londýnského mrakodrapu

Článek

Pro Brity mohou být Noyerova slova dalším důkazem snahy eurozóny zbavit Londýn jeho pozice evropského finančního uzlu.

Podle Noyera neexistuje žádný důvod k tomu, aby byla Británie „zahraničním“ finančním centrem eurozóny. "Většina obchodů s eurem by se měla vést uvnitř eurozóny. Je to spojeno se schopností centrální banky dodávat likviditu a zajišťovat dohled nad svou měnou," řekl Noyer.

Británie se obává, že Paříž v součinnosti s evropským komisařem pro vnitřní trh Michelem Barnierem pracuje na oslabení pozice City jako evropského finančního centra.

V době, kdy eurozóna směřuje k bankovní unii, proto žádá Londýn od Evropské centrální banky záruky, že si nebude uzurpovat regulaci bank i těch zemí Evropské unie, které nejsou členy měnové unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám