Hlavní obsah

Unipetrol se prodávat nebude, odkryl karty šéf polského Orlenu

Varšava
Aktualizováno

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen nemá v úmyslu prodat svou českou součást Unipetrol. Novinářům to řekl šéf podniku Jacek Krawiec. Podle dřívějších spekulací by mohla o kontrolu nad Unipetrolem usilovat česká vláda.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Areál společnosti Unipetrol v Záluží u Mostu

Článek

„Společnost nepřipravuje žádný projekt ani neuvažuje o prodeji majetku, který má v České republice,“ řekl Krawiec, jehož v pátek citovala agentura Reuters.

Poláci koupili většinový podíl v Unipetrolu v roce 2005, s menším podílem se obchoduje na burze.

Unipetrol se za letošní tři čtvrtletí propadl do ztráty 317,6 miliónu korun, loni ve stejném období hospodařil s čistým ziskem 334,8 miliónu korun. Tržby firmě vzrostly na 81 miliard korun ze 73,1 miliardy korun o rok dříve.

Chtějí vyšší zisk

PKN Orlen v rámci strategie na léta 2013 až 2017 počítá i s růstem zisku a objemu investic. Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) má za celou skupinu v průměru činit 6,3 miliardy zlotých (zhruba 38,8 miliardy korun).

Plán zisku je o 58 procent vyšší, než s jakým firma počítala v předchozí strategii na léta 2008 až 2012. PKN Orlen také uvedl, že v rámci nové strategie počítá s obnovou výplaty dividend, které nevyplácí od roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám