Hlavní obsah

Japonsko napumpuje do ekonomiky v přepočtu přes 200 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda podpoří ekonomiku finanční injekcí ve výši 880 miliard jenů (zhruba 208 miliard korun). Peníze mají směřovat hlavně na sociální programy, tvorbu nových pracovních míst a podporu malých a středních firem.

Foto: Profimedia.cz

Tokio

Článek

Japonská vláda očekává, že díky finanční injekci zvýší růst hrubého domácího produktu o 0,2 procenta a vytvoří asi 80 000 pracovních příležitostí.

„Schválený objem nestačí na to, aby ekonomiku skutečně podpořil," myslí si ekonom Junko Nišioka z makléřské společnosti RBS Japan Securities. Podle něj to na změnu nálady v podnikatelské sféře stačit nebude.

Japonská ekonomika ve třetím kalendářním čtvrtletí oslabovala ročním tempem 3,5 procenta a řada ekonomů je přesvědčena, že hospodářství vykáže propad i za toto čtvrtletí. To znamená, že za posledních 15 let bude Japonsko už popáté v recesi.

Premiér Šinzó Abe už dříve naznačil, že se zasadí o to, aby centrální banka začala do ekonomiky pumpovat neomezené objemy peněz, jak to dělá například centrální banka v USA. V Japonsku je cílem skoncovat s letitou deflací, která dusí podniky. Abe proto navrhuje, aby centrální banka tiskla peníze tak dlouho, dokud se inflace v Japonsku nedostane alespoň na dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám