Hlavní obsah

Odškodnění od Janouška sražená žena danit nemusí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výše odškodného, kterou na základě dohody právníků vyplatil pražský lobbista Roman Janoušek 51leté Vietnamce, kterou letos v březnu srazil v Praze svým porsche, sice zůstává utajena, jisté je však to, že žena nebude muset mimořádný příjem danit státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Žena sražená Romanem Janouškem v doprovodu svého advokáta Josefa Lžičaře vypovídala na policii.

Článek

„Náhrada škody se nedaní,“ vyjádřil se stručně advokát Marek Nespala. „Tady jde o nemajetkovou újmu a újmu na zdraví, která je podle zákona o dani z příjmu od daně osvobozena,“ uvedl.

Protože odškodnění je strukturováno ve více položkách od poškození zdraví po škodu na autě, nevyloučil právník možnou výjimku. „Čistě teoreticky, kdyby jí odděleně daroval náhradu za auto, musela by to danit jako dar. Ale to je málo pravděpodobné,“ dodal Nespala.

Logika odškodnění spočívá v tom, že náhrada škody v penězích má obnovit stav předcházející události, z níž škoda vzešla. Padá tím otázka případného zisku, z nějž by daňová povinnost plynula. Daně se proto podle advokáta neplatí ani z částek vymožených v rámci civilních řízení.

O částce stále panují spekulace

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob potvrzuje stejný závěr. „Obecně platí, že od daně z příjmů fyzických osob jsou podle zákona o daních z příjmů osvobozeny přijaté náhrady škody, náhrady nemajetkové újmy, plnění z pojištění majetku a plnění z pojištění odpovědnosti za škodu, kromě plateb přijatých náhradou za ztrátu příjmu,“ uvedl.

Ohledně výše samotného odškodnění, které může v soudním procesu ovlivnit případnou výši trestu pro Janouška, jenž řídil opilý a podle verze policie ženu srazil úmyslně, panují dodnes spekulace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám