Hlavní obsah

České dráhy zdraží jízdné o 2,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České dráhy (ČD) představily nový jízdní řád s platností od letošního 9. prosince. Jeho součástí jsou i vyšší ceny jízdného o 2,5 procenta. Ceny zákaznických nabídek se nezmění, ale přejmenují se. Uvedl to výkonný ředitel ČD pro marketing Miroslav Šebeňa. Dráhy také zvýší počet spojů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Pokud jde o změnu zákaznických nabídek, tak například jízdenka Sone plus se bude nově jmenovat skupinová víkendová jízdenka," uvedla pro Novinky mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Dále se ČD Promo změní na akční jízdenku a Sporotiket na včasnou jízdenku.

Podle Šebeni vzrostly ČD za poslední rok náklady zhruba o půl miliardy korun. Růst cen vstupů chce firma řešit vedle zvýšení jízdného jednáním s objednateli služeb.

Nově by mělo na kolejích jezdit 8463 spojů Českých drah, což je navýšení o 105 vlaků. Dráhy rozšíří expresní spoje mezi Prahou a Brnem, které konkurují autobusům na D1, o jeden pár na tři denně. Od března přibudou i tři nové spoje Pendolino, které budou směřovat do Plzně.

Dopravce dál plánuje zvýšit počet mezinárodních spojů – ty budou jezdit do Varšavy, Vídně, Bratislavy a Budapešti v pravidelných intervalech. Naopak dojde k omezení spojů na méně vytížených úsecích.

V letošním jízdním řádu, který platí od loňského prosince, dráhy zdražily o pět procent a omezily počet některých dálkových spojů.

Pokud se podíváme na několik ilustrativních případů, tak například normální jízdné pro dospělého z Prahy do Kolína vlakem druhé třídy vyjde nyní na 87 Kč, po zdražení to bude 89 Kč. Z Prahy do Plzně se jezdí za 100 Kč, nově pak za 103 Kč. Z Prahy do Brna stojí jízdenka 210 Kč, po zdražení cena stoupne na 215 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám