Hlavní obsah

Vyšší DPH: Podraží potraviny i teplo, domácnosti přijdou o 186 korun měsíčně

– Praha

Vládě se podařilo prosadit své plány s vyšší daní z přidané hodnoty (DPH). Dolní sazba vzroste ze 14 na 15 procent a horní sazba z 20 na 21 procent. V lednu se tak můžeme připravit na to, že opět zdraží prakticky všechno. Lidé si připlatí jak při nákupu nejběžnějších potravin, za vodné i stočné či třeba dodávku tepla, tak například za nákup knih, sportovních potřeb, za lístky do kina či na další kulturní akce i za různé služby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otázkou zůstává, zda obchodníci zdraží ihned, či budou vyšší DPH do svých cen promítat postupně.

„Vyšší dopad by měl být u nízkopříjmových skupin obyvatelstva, které zvýšení DPH pocítí nejvíce, naopak u obyvatel s vyšším příjmem se zvýšení DPH promítne především v poklesu míry úspor,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Podle analytika Davida Marka ze společnosti Patria Finance by schválení vládního balíčku daňových změn mělo zatížit měsíční rozpočet průměrné rodiny o 186 korun.

Úplné drama by se konat nemělo

„Samozřejmě porostou ceny, nicméně se nedomnívám, že by tato skutečnost měla mít zásadní dopad na rozpočet domácností, případně na splácení jejich úvěrů,“ sdělil pro Novinky analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

I z toho důvodu Franče neuvažuje o změně ohledně prognóz týkajících se hospodářského růstu a míry inflace. Problém podle něj je ovšem slabá spotřebitelská poptávka, která se tímto navýšením DPH ještě dále tlumí. Lidé tak budou ještě více rozmýšlet, za co peníze vydají. To by se mělo dotknout zejména zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou například auta nebo možná i elektronika.

Dluhy se platit musí

Pozitivně ke schválení daňového balíčku se pro Novinky vyjádřil analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus, která je zároveň členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). „Chválabohu za rozpočet i balíček, nemá cenu vytloukat klín klínem, dluhy se musí platit,“ okomentoval situaci pro Novinky. V nepříznivé ekonomické situaci není podle něj sice dobré zvedat daně, nicméně se jedná o nutnost.

Podle Procházky má Česko u věřitelů dobré jméno, které je spojeno mimo jiné i s nízkými úrokovými sazbami plynoucími z českého dluhu. Z dlouhodobého pohledu je proto dobré si tuto reputaci udržet i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám