Hlavní obsah

Farmáři v Ghaně chovají nezvyklá hospodářská zvířata - řekomyši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká humanitární nadace Heifer International, která poskytuje hospodářská zvířata chudým farmářům po celém světě, aby jim pomohla zbavit se bídy, před časem v Africe rozšířila nabídku o poněkud menší živočichy. Krom krav a koz nyní rozdává i řekomyši africké (Thryonomys swinderianus), jejichž maso je v západní Africe velmi ceněné, napsal zpravodajský server Worldcrunch.

Foto: Profimedia.cz

Řekomyš africká patří do stejného řádu jako nutrie říční.

Článek

Také německá vládní rozvojová agentura GTZ pomáhá farmářům v subsaharské Africe přeorientovat se na tato "mikrohospodářská zvířata". Řekomyš, která běžně žije jen ve volné přírodě, je hlodavec mimořádné velikosti. Vypadá jako kříženec mezi bobrem a krysou, a dorůst může až délky 60 centimetrů a váhy téměř deseti kilogramů. Patří do stejného řádu jako nutrie, ta však pochází z Jižní Ameriky.

Místní obyvatelé tvrdí, že je také velmi chutná. "Lidi ji mají radši než jiné druhy masa," řekl novinářům jeden z farmářů. Maso je libové a použít se dá v mnoha různých receptech. Favoritem je například v době vánočních svátků.

Až donedávna jediný způsob, jak získat maso řekomyší, bylo koupit je od lovců, ale jak se zvyšuje počet obyvatel a zmenšuje přirozené životní prostředí řekomyší, klesá i počet těchto tvorů ve volné přírodě.

S jednoduchým školením ale mohou farmáři chovat řekomyši na malém prostoru a být zcela soběstační. První chovatelé řekomyší už začali slušně vydělávat a trh se rozrůstá. Jeden z řekomyších průkopníků se před časem svěřil, že poté, co přešel na chov těchto hlodavců, vydělává v přepočtu přinejmenším 1400 dolarů (asi 28 000 korun) ročně. Podle časopisu World Ark citovaného webem jde o dvojnásobek průměrného ročního příjmu v Ghaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám