Hlavní obsah

Za tříhodinové zpoždění mohou cestující požadovat od aerolinek až 15 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující, kterým byl let zpožděn o tři hodiny a více, mohou požadovat po leteckých společnostech částku ve výši až 600 eur (asi 15 000 korun) jako odškodnění. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr Evropské unie, který tím potvrdil své dřívější rozhodnutí. Uvedla to agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní letiště v Aténách

Článek

Kompenzace se nicméně nevztahuje na případy, kdy ke zpoždění došlo vinou mimořádných okolností, jakými jsou například stávky nebo rozmary počasí. Úterní rozsudek tak upřesňuje nejednoznačný výklad, který tuto problematiku dosud provázel.

Podle pravidel EU lidé mohou žádat v případě zrušení letu o náhradu od 250 do 600 eur. Podle lucemburského soudu je možné na lidi, kterým byl let zpožděn o více než tři hodiny, nahlížet jako na ty, jimž byl zrušen.

„Na základě tohoto rozsudku se již letecké společnosti nemohou vymlouvat a bezdůvodně odmítat nároky cestujících na finanční náhradu,“ sdělil František Herynk, ředitel společnosti Click2Claim.

Reklama

Výběr článků

Načítám