Hlavní obsah

Ruský ministr zemědělství odmítl zákaz vývozu obilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov se kategoricky vyjádřil proti jakémukoli moratoriu na vývoz obilí. Zmírnil tak spekulace, podle nichž by Rusko mohlo následovat Ukrajinu, která se podle obchodníků chystá příští měsíc zakázat export pšenice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Jsem kategoricky proti jakémukoli omezení exportu," řekl Fjodorov o víkendu podle tiskové agentury RIA Novosti. Obchodníci v pátek agentuře Reuters sdělili, že dostali zprávy o záměru ukrajinské vlády zakázat s platností od 15. listopadu vývoz pšenice, což vyvolalo dohady o podobném kroku Ruska.

Úroda pšenice v Rusku je letos podle předběžných vládních údajů kvůli suchu o víc než čtvrtinu nižší než loni. Její zásoby jsou výrazně pod loňskou úrovní. Po minulé neúrodě v roce 2010 zakázalo Rusko na několik měsíců vývoz obilí, což přispělo k silnému růstu světových cen.

Prezident Vladimir Putin nedávno prohlásil, že o omezení exportu se neuvažuje. Ukrajinské ministerstvo zemědělství se nadále drží rozhodnutí umožnit v této sezoně vývoz až pěti miliónů tun pšenice.

Podle obchodníků je ale zákaz vývozu nevyhnutelný, protože obchodníci zvýšili v posledních měsících tempo vývozu na dvojnásobek loňského stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám