Hlavní obsah

Výrobci LED žárovek často nadsazují jejich výkon, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci České obchodní inspekce (ČOI) zjistili při kontrolách, že někteří výrobci a dovozci moderních úsporných LED žárovek nadhodnocují jejich výkon. Porušení odhalili ve více než jedné třetině z celkem 82 kontrolovaných prodejen, uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Foto: Profimedia.cz

LED žárovka

Článek

Kontrolní akce probíhala od začátku května do konce srpna. „Kontroly byly zaměřeny výhradně na prodávající, a to jak v kamenných, tak i v internetových obchodech,“ sdělila Fléglová s tím, že inspektoři si všímali kompaktních zářivek, halogenových žárovek a zejména LED světelných zdrojů.

Za méně závažná ČOI považovala ta zjištění, kde chyba mezi deklarovaným a skutečným výkonem žárovky nepřesahovala pět procent. Přes pět procent se už jednalo o zjištění závažné.

„Závažné nedostatky vykazovaly výlučně neznačkové LED světelné zdroje, u nichž prokázali inspektoři přepočtem silně nadsazené hodnoty ekvivalentního výkonu žárovky,“ informovala mluvčí. Maximální zjištěné navýšení výkonu žárovky bylo 68 procent. „Deklarováno bylo 125 W, zatímco skutečný ekvivalentní výkon byl pouze 74 W,“ doplnila Fléglová.

Za porušení zákona o ochraně spotřebitele ČOI uložila čtyři pokuty na místě v celkové výši 5000 korun a pokutu ve výši 500 korun za porušení zákona o ČOI.

Reklama

Výběr článků

Načítám