Hlavní obsah

Soud EU pomazánkové máslo zakázal. Vyrábět ho budeme dál, zní z Madety

– Praha

Značné rozladění mezi tuzemskými mlékaři vyvolalo čtvrteční rozhodnutí Soudního dvora EU, který nařídil Česku přejmenovat pomazánkové máslo. Podle mlékařů přejmenování zmate zákazníky a zvýší náklady výrobců. Největší tuzemská mlékárna Madeta chce vyrábět pomazánkové máslo dál navzdory verdiktu soudu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Madeta se hodlá verdiktu evropského soudu vzepřít.

Článek

„Tohle je obraz neschopnosti českého zastoupení v Bruselu, já na to nemohu reagovat slušně,“ sdělil předseda představenstva Madety Milan Teplý. Madeta z rozhodnutí podle něj nebude mít žádné ztráty, obaly zpracuje a bude rozhodnutí ignorovat.

„Klidně ať nás soudí u bruselského soudního dvora jako Madetu. My jsme se podíleli na vývoji toho výrobku, budu to vyrábět dál,“ dodal Teplý bezprostředně po vynesení verdiktu.

Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka by případné nucené přejmenování pomazánkového másla přineslo problémy pro zákazníky, kteří budou mít problém se ve zboží zorientovat. Problémy budou mít i výrobci, kteří budou muset zboží přebalit a s tím souvisí zvýšení nákladů.

Třeba České pomazánkové

„Kdyby se ten výrobek jmenoval jinak, může se stát, že výrobci nebudou muset respektovat jeho tradiční parametry a mohl by se vytratit z trhu úplně,“ řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Mlékaři se podle něj budou snažit ještě využít možné opravné prostředky. Pokud budou skutečně muset výrobek s více než třicetiletou tradicí přejmenovat, jeden z možných názvů je podle Kopáčka „České pomazánkové“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám