Hlavní obsah

Brno uvažuje o odkoupení akcií brněnských veletrhů od Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnští zastupitelé schválili záměr magistrátu zvýšit majetkový podíl města ve společnosti Veletrhy Brno o 61 procent akcií německé skupiny Messe Düsseldorf. Magistrát bude o podmínkách odkoupení jednat. Nominální cena akcií německé společnosti je 767,5 miliónu korun, radnice má předkupní právo. Brno nyní vlastní 34 procent akcií Veletrhů, pět procent připadá na drobné akcionáře.

Článek

„Dnes schvalujeme záměr, záležitost se musí propracovat a odsouhlasit,“ řekl před hlasováním primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). Ve schváleném dokumentu stojí, že nyní je třeba zmapovat smluvní vztahy mezi Veletrhy, městem a Messe Düsseldorf a vztah předkupních a opčních práv.

Město musí prověřit možné zdroje financování a dopady koupě na rozpočet města, jednat s bankami a připravit strategii pro další fungování společnosti.

Podle dostupných informací chce Messe Düsseldorf prodat všechny své akcie související s Veletrhy Brno. Magistrátu by přitom stačil odkup 17 procent, aby se stal majoritním vlastníkem.

Veletrhy Brno se v minulých letech potýkaly s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 byly ve ztrátě a musely některé akce rušit. Loni byly po letech v zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám