Hlavní obsah

Ekonomická aktivita v eurozóně nadále klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokles ekonomické aktivity v eurozóně se v září prohloubil. Firmy se potýkají s úbytkem nových zakázek a urychlují propouštění zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že eurozóna se ve třetím čtvrtletí s největší pravděpodobností vrátila do hospodářské recese.

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Index aktivity se snížil na 46,1 bodu ze srpnových 46,3 bodu. Sestoupil tak o něco hlouběji pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

„Mračna nejistoty visící nad podnikatelskými investicemi a výdaji v září výrazně potemněla,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. „Je zde proto pouze malý prostor pro návrat k růstu ve čtvrtém čtvrtletí,“ dodal.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval také ve třetím čtvrtletí, dostala by se do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Eurozóna opustila poslední recesi v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám