Hlavní obsah

Prodejce nabízel puzzle s tématem pecí z Dachau

Novinky, pit

Americký internetový prodejce Amazon čelí ostré kritice za to, že prodával dětské puzzle s fotografií pecí z nacistického koncentračního tábora Dachau. Informoval o tom na svých stránkách časopis Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Brána tábora v Dachau. Ilustrační foto

Článek

Puzzle vyvolalo pobouření i v řadách německých politiků. Někteří z nich už vyzvali internetový obchod, aby tuto skládačku stáhl z prodeje. Podle dostupných informací se tak už stalo.

Problematické puzzle se skládá z 252 kousků, je určeno dětem od osmi let a cena činí 24,99 dolaru (asi 487 korun). Pokud trpělivý řešitel vše zdárně složí, před očima se mu objeví vyobrazení kremačních pecí v prvním německém koncentračním táboře, založeném v březnu 1933, jen několik týdnů po jmenování Adolfa Hitlera říšským kancléřem.

Políček přeživším

Němečtí politici hovoří v souvislosti s tímto puzzle o políčku všem přeživším i příbuzným obětí z Dachau. Pobouření neskrýval ani mluvčí památníku v Dachau Dirk Riedel, který se nechal slyšet, že skládanka je „trivializací místa a jeho historie“. Další příspěvky hovoří o „nechutnosti“ a „velmi špatném vkusu“.

V koncentračním táboře Dachau, ležícím nedaleko Mnichova, se školili příslušníci SS v násilných praktikách. Táborem prošlo zhruba 200 000 lidí z celé Evropy, smrt zde nalezlo přes 30 000 vězňů. Osvobozen byl americkou armádou na konci dubna 1945.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám