Hlavní obsah

Stát bude vracet spotřební daň za závadný alkohol odečtem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT vysvětlil, jak bude stát vracet spotřební daň obchodníkům, kteří budou muset zničit zásoby alkoholu, u nichž se jim nepodaří prokázat původ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Dojde-li k tomu, že určitá část alkoholu bude muset být zlikvidována, že ji nebude moci ten obchodník prodat, tak bych považoval za fér, kdyby mu stát tu daň vrátil,“ řekl už dříve Kalousek (TOP 09). V neděli uvedl, kolik alkoholu to může být.

„Obchodníci nyní mají šedesát dní na to, aby si pro láhve sehnali rodokmen,“ řekl Kalousek s tím, že ne u všech se to povede. „Mezi jedním a třemi až čtyřmi milióny litrů se rodokmen nepodaří zajistit. Pak pokládám za zcela fér, aby to, co zaplatil jako (spotřební) daň, dostal zpátky. Není možné mu vrátit spotřební daň, plátcem je výrobce. Kdo ji bude chtít dostat zpět, osloví celní správu, ona ho navštíví a zlikviduje alkohol podle zákona o odpadech. Celní správa už sama bude informovat finanční správu a ten (výrobce) dostane kredit na placení daní na pět let.“ Pokud platí daně, bude si z nich moci tuto daň odečíst. Lehčí to bude podle něj s DPH, neplátcům se ale navýší tento koeficient.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje tento postup za lepší, než jiný člen ČSSD Lubomír Zaorálek, který chtěl, aby stát tento alkohol vykupoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám