Hlavní obsah

Na plzeňském nádraží se objevil žralok na kolejích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Motorovou jednotku RegioShark, jejíž přední část připomíná tlamu žraloka, pokřtili v pátek na plzeňském hlavním nádraží zástupci kraje a Českých drah (ČD). Na podzim začne souprava vozit cestující na trati Plzeň – Domažlice.

Foto: ČTK

RegioShark na plzeňském hlavním nádraží

Článek

„Nové motorové jednotky podstatným způsobem zkvalitní cestování na frekventované trati Plzeň – Domažlice. Při výběrovém řízení jsme přihlíželi k požadavkům regionů a jejich zástupců, kteří regionální spoje objednávají,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek. Podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance (ČSSD) „jeho“ kraj dlouhodobě preferuje železniční dopravu jako páteřní, z níž vybíhají boční autobusové trasy.

České dráhy objednaly podle jejich mluvčí Radky Pistoriusové u polského výrobce PESA Bydgoszcz celkem 31 vlaků za téměř dvě miliardy korun. Kromě Plzeňského kraje budou tyto vlaky jezdit ještě v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji.

Foto: ČTK

Interiér nového motorového vlaku řady 844 RegioShark

"České dráhy nová regionální vozidla pro Plzeňský kraj pořizují v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad," připomněla Pistoriusová s tím, že cena za jednu soupravu činí 64 miliónů korun, podíl dotace na jednotku dosahuje výše až 35 procent.

RegioSharků bude po Plzeňském kraji jezdit devět, soupravy přijdou na více než 577 miliónů korun. První čtyři budou v Plzeňském kraji k dispozici do konce letošního roku, všechny jednotky začnou jezdit do poloviny roku 2013.

RegioShark dosahuje maximální rychlosti 120 kilometrů za hodinu, dlouhý je 44 metrů a uvnitř se usadí 120 pasažérů. Celková kapacita vozu je 240 osob. Vlak je vybaven uzavřeným systémem WC v bezbariérové úpravě, prostorem pro jízdní kola, klimatizací či audiovizuálním informačním systémem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám