Hlavní obsah

Silná koruna se teď Česku vůbec nehodí, říká analytik

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Silná domácí měna je to poslední, co bychom v současné době potřebovali, říká analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Naráží tak na to, že v předchozích týdnech koruna posilovala na roční maximum, aniž by k tomu byl nějaký zásadní důvod. Za poslední dva dny česká měna už ze své hodnoty začala ztrácet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za posílením tuzemské měny stál zejména v posledních dvou týdnech optimismus investorů na globálním trhu podpořený stimulačními kroky americké a evropské centrální banky,“ připomněl Vejmělek.

Česká ekonomika se ovšem nachází již tři čtvrtletí v recesi. Důvodem je především citelný pokles domácí poptávky.

„Vzhledem k tomu, že v recesi je i ekonomika eurozóny a s velkou pravděpodobností tam zůstane i v příštím roce, bude české hospodářství čelit i slábnoucí zahraniční poptávce,“ domnívá se analytik. Z tohoto pohledu se pak silná domácí měna nehodí „do krámu“.

Podle Vejmělka trh i ekonomičtí analytici počítají s tím, že centrální banka na zasedání v příštím týdnu sníží svou klíčovou úrokovou sazbu na pouhé čtvrt procento. „U malé otevřené ekonomiky závislé na exportu se slabší měna nabízí jako první,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám