Hlavní obsah

EU uvažuje o omezení využívání biopaliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropská komise v budoucnu zvažuje omezit využívání biopaliv, ale čeští zástupci odvětví zatím nejsou znepokojeni. Podle Českého sdružení pro biomasu CZ Biom by spíš měla být zpřísněna kritéria pro produkci biopaliv a pěstování plodin pro jejich využití. Případné zastavení dotací pro biopaliva by však ohrozilo celý sektor, sdělil předseda CZ Biom Jan Habart.

Foto: Reuters

První letadlo na biopalivo na světě

Článek

Evropská komise se obává, že biopaliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo. Chce proto odstranit veškeré státní dotace na biopaliva vyráběná z produktů zemědělství jako pšenice či cukr poté, co v roce 2020 vyprší současná legislativa. Podpora by podle komise měla směřovat pouze do biopaliv, které povedou k výrazné úspoře skleníkových plynů a nebudou vyráběna z plodin používaných k produkci potravin a krmiv.

Tvrzení, že jsou biopaliva k životnímu prostředí méně šetrná, je podle Habarta zavádějící. Například v ČR se musí od letošního roku pěstitelé, výrobci i distributoři prokázat certifikátem, podle kterého byla při výrobě a dopravě splněna kritéria udržitelnosti.

Hrozba ztráty zaměstnání

„To znamená, že při použití biopaliva vzniklo méně emisí oxidu uhličitého než spalování benzínu a nafty, i když se započítají emise uvolněné do ovzduší při jeho výrobě a distribuci," uvedl Habart. Tato úspora podle Habarta musí činit nejméně 35 procent proti fosilním palivům, v roce 2017 už to bude 50 procent a v roce 2018 až 60 procent.

Habart připomněl, že případný konec využívání biopaliv by způsobil ztrátu zaměstnání v Česku asi 10 000 lidí. Biopaliva podle něj pomáhají zachovat tradiční odvětví jako například cukrovarnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám