Hlavní obsah

Prohibice připravuje státní kasu každý den o 25 miliónů

Výpadek na daních kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu by mohl dosáhnout 750 miliónů Kč měsíčně. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Každý den tak stát kvůli zákazu prodeje alkoholu přichází asi o 25 miliónů korun na daních.

Foto: Profimedia.cz

Stát přichází s prohibicí o 25 miliónů každý den.

Článek

Odhad zahrnuje výpadek spotřebních daní i daně z přidané hodnoty. Loňské výnosy spotřební daně z lihu činily zhruba sedm miliard korun.

Černý trh s lihovinami podle odhadů ministerstva financí tvoří asi jednu desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin odhadují jeho podíl až na čtvrtinu. "Já se domnívám, že ty alarmující odhady (výrobců a dovozců) jsou bezprostřední reakcí na neštěstí, velikost černého trhu zas tak velká nebude," řekl Minčič.

Podle Minčiče je chybou, že z trestního zákona vypadly před dvěma lety tresty za pančování alkoholu. "Tato aféra bude určitě důvodem pro to přehodnocení zákonných opatření. Myslím si, že to opatření, které bylo učiněno, nebylo správné," uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Porušení zákazu je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena.

Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám