Hlavní obsah

Zavedení kvót pro ženy v dozorčích radách zablokovalo Německo i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Německo se postavilo proti záměru Evropské komise, aby do roku 2020 zasedlo v dozorčích radách firem kótovaných na burze alespoň 40 procent žen. Informuje o tom deník Süddeutsche Zeitung, podle něhož tak odpůrci návrhu, mezi jinými i Česko, dosáhli na blokační menšinu, která schválení návrhu zamezí.

Foto: Profimedia.cz

Zavedení kvót pro ženy v dozorčích radách není podle řady zemí dobrý nápad.

Článek

Zavedení kvót pro ženy ve vedení firem navrhla počátkem září eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Podle jejích představ by firmy měly platit pokutu, pokud nebudou toto nařízení dodržovat a hrozilo by jim, že nebudou moci čerpat státní pomoc, ani se ucházet o státní zakázky.

Proti návrhu ostře vystoupily Británie a Švédsko, připojilo se k nim také dalších osm států Evropské unie, včetně Česka. Nyní řady odpůrců rozšířilo i Německo, když ministryně pro rodinu Kristina Schröderová a ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová označily návrh na kvóty za nesprávnou cestu.

Obě ministryně také v otevřeném dopisu adresovaném britskému ministrovi obchodu Vinci Cableovi uvedly, že podporují britskou iniciativu proti zavedení kvót.

Obě ministryně také v otevřeném dopisu adresovaném britskému ministrovi obchodu Vinci Cableovi uvedly, že podporují britskou iniciativu proti zavedení kvót. S návrhem Redingové kromě politiků z deseti evropských států nesouhlasily ani firmy. Ty uváděly, že by mělo být na nich a na jejích akcionářích, jak si své věci zorganizují. Poukazovaly rovněž na to, že dělat rozsáhlé změny v řídících orgánech v době hospodářské krize není rozumné.

V Evropské unii mají ženy 45procentní podíl na počtu zaměstnanců. Ve špičkovém managementu je jich ale stále výrazná menšina. Záznamy evropských institucí ukazují, že v lednu bylo v dozorčích radách veřejně obchodovaných firem 13,7 procenta žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám