Hlavní obsah

Prohibice by připravila výrobce i stát o stovky miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě zákazu prodeje lihovin v kamenných obchodech by se ztráty výrobců lihovin na tržbách pohybovaly v řádech stovek milionů korun. O další desítky milionů by stát přišel na spotřební dani a ostatních odvodech, uvedl šéf největší české likérky Stock a prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zákaz se zatím dotkl jen stánků.

Článek

Státní kasa ze spotřební daně z legálních lihovin denně inkasuje zhruba 18 milionů korun. Metanol od minulého týdne zabil v ČR už 16 lidí.[celá zpráva]

Návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dočasně zrušit prodej lihovin v kamenných obchodech považuje Pavlík za kontraproduktivní. Podle něho by totiž pouze narostl podíl černého trhu, podobně jako v dobách prohibice. Vláda ve středu kvůli množícím se otravám metylalkoholem zřídila dočasný krizový štáb.[celá zpráva]

Také podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky by případný plošný zákaz nebyl adekvátní vzniklé situaci. Domnívá se, že toto opatření by mohlo situaci paradoxně ještě zhoršit. Lidé by se totiž snažili sehnat alkohol za každou cenu, což by byla voda na mlýn prodejcům nelegálního alkoholu.

"Souhlasím ale s tím, aby se zastavil prodej alkoholu ve stáncích a malých prodejnách, které nejsou registrovány pod legálními řetězci," doplnil.

Se zrušením stánkového prodeje lihovin souhlasí i šéf Stocku Pavlík, neboť je to i součástí unií navrhované změny zákona o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky a lihovinami. Podpořil také ukončení prodejů lihovin z prodejních automatů, které v ČR instalovala zatím pouze likérka Drak.

Pavlík to zdůvodnil možností zneužití občanských průkazů v těchto automatech.

Objem prodávaných lihovin ve stáncích Pavlík nedokázal odhadnout. Upozornil ale, že jsou výrazným zdrojem černého trhu. Zrušení stánkového prodeje likérkám způsobí škody, ale bude to výrazné opatření v boji s černým trhem, dodal.

Obchodní a marketingový ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka řekl, že nejde odhadnout, do jaké míry se opatření ministerstva dotkne odbytu firmy.

"Spolupracujeme s největšími partnery, dodáváme do nadnárodních řetězců a velkoobchodů s alkoholem, neprodáváme přímo malým obchodníkům," dodal. Připustil ale, že události posledních dnů a otravy metylalkoholem se trhu s lihovinami můžou dotknout.

Propadu tržeb se neobává ani druhá největší česká likérka, ústecko-prostějovská Granette & Starorežná. "Myslím, že ten zákaz na nás vůbec žádný dopad mít nebude, leda zprostředkovaně. My dodáváme do řetězců a stánkaři by si to museli kupovat v nich," uvedl mluvčí firmy Petr Maxa. Likérka stejně tak zatím nezaznamenala ani žádný propad poptávky, který by vyvolala obava lidí z tvrdého alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám