Hlavní obsah

Řecko vybralo 40 ostrovů, které nabídne k pronájmu na desítky let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko vybralo 40 neobydlených ostrovů a ostrůvků, které by mohlo pronajímat až po dobu 50 let. Jedná se o pokus, jak snížit obrovské zadlužení a přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další část mezinárodní finanční podpory. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Určili jsme lokality, které mají dobrý terén, nacházejí se v blízkosti pevniny, mají dobře rozvinutou infrastrukturu a zároveň nepředstavují žádnou hrozbu pro národní bezpečnost,“ uvedl před nedávnem Andreas Taprantzis, výkonný ředitel fondu pro nemovitosti, který pronájem organizuje.

Jak Taprantzis připomněl, současná legislativa prodej ostrovů ani nedovoluje a ani to není úmyslem. Fond musí získat do roku 2020 přibližně 50 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun) z prodeje státního majetku. Zahraniční pomoc krizí drcené jihoevropské zemi se vyšplhala až na 240 miliard eur (asi 5,9 biliónu korun), která je ovšem vázaná na splnění jednotlivých podmínek.

Jak uvedl řecký premiér Antonis Samars, obchodní a komerční využití jednotlivých ostrovů může zvednout řecké příjmy, čímž by měli být alespoň částečně uklidněni zahraniční věřitelé.

Velikost vybraných ostrovů se pohybuje od 500 000 do tří miliónů metrů čtverečních. Podle Taprantzise se jedná o lokality, které se hodí jakožto luxusní turistická centra s dobou pronájmu na 30 až 50 let. Fond přezkoumal 562 ostrovů z celkem 6000, které spadají pod řeckou svrchovanost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám