Hlavní obsah

Celníci na střední Moravě zajistili přes 1300 litrů lihovin

Právo, Novinky, ČTK, Miloslav Hradil, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc, Plzeň
Aktualizováno

Při 410 mimořádných kontrolách alkoholu, které provedli hygienici v pondělí a úterý v devíti regionech Česka, byly zjištěny závady v 75 případech. Šlo hlavně o chybějící nabývací doklady. Jen na střední Moravě zajistili celníci přes 1300 litrů lihovin.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

V úterý zadrželi celníci na Olomoucku na 1300 litrů podezřelého alkoholu.

Článek

Přes 1300 litrů lihovin zajistili v úterý celníci v Olomouckém a Zlínském kraji. Celkem zkontrolovali 44 restaurací, bufetů, stánků a dalších provozoven, kde se nabízejí k prodeji zejména rozlévané lihoviny. Kontrolní činnost zvýšili v souvislosti s případy otrávení metanolem.

„Zajištěné lihoviny nebyly buď správně značené, nebo řádně zdaněné. Celníci odebrali vzorky a v současnosti jsou zaslány k analýze do celně technické laboratoře. Kontroly celníků stále pokračují,“ řekla Právu ve středu mluvčí Celního ředitelství v Olomouci Marie Bortlová.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

V úterý zadrželi celníci na Olomoucku na 1300 litrů podezřelého alkoholu.

V Olomouckém kraji podle ní celníci kontrolovali v úterý 33 provozoven a zajistili více než 1200 litrů lihovin. Ve Zlínském kraji prověřili 11 provozoven a zajistili 100 litrů lihovin. Již v pondělí zajistili celníci v jedné provozovně poblíž centra Olomouce 113 lahví lihovin bez kolku.

Čtyři barely

Zostřené kontroly původu alkoholu začaly minulý týden v Moravskoslezském kraji, kde byly nalezeny čtyři závadné barely. V kraji bylo dosud provedeno 43 kontrol v předem vytypovaných zařízeních.

Na Havířovských slavnostech bylo zjištěno uložení medoviny v obalu, který nebyl určen pro styk s potravinami, nebyly doloženy ani doklady původu. V jedné z novojičínských heren byly zjištěny láhve zjevně nepůvodní tekutiny.

Koordinace s Polskem

Na koordinaci kontrol se ČR domluvila s Polskem, kde po požití závadného alkoholu zemřeli dva lidé. Odpovědi na dotazy o příznacích otravy, první pomoci či možnostech léčby poskytuje toxikologické informační středisko, které vydalo pro nemocnice doporučení začít s léčbou neprodleně po anamnéze, že postižený pil tvrdý alkohol v posledních 48 až 72 hodinách.

Platný zákon ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) umožňuje, aby v případě bezprostředního ohrožení zdraví občanů vyhlásil zákaz nalévání lihovin v celoplošném rozhlasovém a televizním vysílání. [celá zpráva]

Ministerstvo chce v připravovaném zákoně zakázat prodej alkoholických nápojů na stálých tržištích. ČSSD to uvítala s tím, že podpoří vládu i v případě, že se rozhodne vyhlásit nouzový stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám