Hlavní obsah

V Praze vyjela do ulic první klimatizovaná tramvaj

– Praha

Cestující pražské hromadné dopravy si od pondělí mohou vyzkoušet, jaká je jízda v klimatizované tramvaji. Konkrétně jde o linku 18, spojující vozovnu Pankrác a Petřiny. Pro typ 15T ForCity ji vyvinula společnost Škoda Transportation, která ji i zdarma nainstalovala. Uvedla to mluvčí Dopravního podniku Praha (DPP) Tereza Krásenská.

Foto: DPP

Tramvaj číslo 18 vybavená klimatizací

Článek

Řidič může sám regulovat teplotu uvnitř tramvaje nebo nastavit optimální hodnotu a nechat na systému, aby ji automaticky udržoval. Klimatizace automaticky reaguje na změny teplot jak uvnitř, tak vně tramvaje a dokáže ochladit celý prostor pro cestující až o deset stupňů Celsia.

„Klimatizovaná tramvaj ForCity bude viditelně označena. Případné objednání na dodávané tramvaje je otázkou zájmu cestujících, ekonomické smysluplnosti v místních klimatických podmínkách a budoucího jednání,“ řekla k zahájení provozu tramvaje s klimatizací pověřená generální ředitelka DPP Magdalena Češková.

Tramvaj číslo 18 vybavená klimatizací

Tramvaj vybavená klimatizací ujela od zahájení testovacího provozu letos v březnu více než 7000 kilometrů při zkušebních jízdách, během nichž se testovala funkčnost všech systémů v normálních podmínkách i simulovaných extrémních situacích.

Kontejner s klimatizací je umístěn na střeše a je zabezpečen jak proti prachu, tak proti působení nepříznivého počasí. Konstrukce je sestavená tak, aby byla co nejlehčí a má životnost třicet let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám