Hlavní obsah

Stavebnictví se stále nedaří

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské stavebnictví v červenci pokleslo o 0,5 procenta, pokud se však očistí od vlivu počtu pracovních dnů, pokles už činí 1,7 procenta. Nadále klesal počet zahájených bytů i počet vydaných stavebních povolení a jejich hodnota, dál ubývá zaměstnanců. Oznámil to Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od začátku poklesla stavební výroba už o 5,5 procenta. „Problémem je inženýrské stavitelství, zde od začátku roku klesáme už o 15,3 procenta,“ uvedl ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, v červenci vzrostlo asi o čtyři procenta. Podle statistiků růst táhly hlavně malé stavební firmy. Přesto ukazatel počtu zahájených bytů vykázal znovu pokles o 17 procent, v bytových domech dokonce o 49 procent.

Obtížně prodejné projekty

„Malé firmy nepochopily situaci a často si myslí, že se vrátí rok 2007 a zase půjde bez problémů prodávat domečky za přemrštěné ceny,“ domnívá se Pikora. Podle něj tak mnozí zahájili projekty, které opět nepůjde prodat.

Počet dokončených bytů se zvýšil o šest procent. „Budoucnost bude hlavně o výprodeji dříve postavených bytů,“ sdělil ekonom. Snižovat se v červenci nepřestala ani zaměstnanost tuzemských stavařů, ubylo jich meziročně o 4,5 procenta. Mzdy zaměstnanců v podnicích nad 50 pracovníků vzrostly o necelé tři procenta na 30 915 korun.

Stavebnictví má problémy i v EU

V celé Evropské unii klesla červnová stavební výroba o 5,8 procenta, z čehož se dá odvozovat, že v Česku také neporoste.

Podle Pikory není stavebnictví na cestě z krize a nenahrávají mu ani škrty ve veřejném sektoru. „Na hodnoty produkce z roku 2008 by se tuzemské stavebnictví mohlo dostat nejdříve v roce 2015," dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám