Hlavní obsah

Úsporná opatření vlády pocítí i důchodci

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí vládního balíku úsporných opatření je také pomalejší zvyšování důchodů v příštích letech. Návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, který v červenci odmítl Senát, počítá s tříletým omezením růstu penzí změnou pravidel valorizace. Ta je nyní možná tehdy, pokud růst cen, tedy inflace, a třetina růstu mezd za rok dosáhnou v součtu alespoň dvou procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důchody se pak musí valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd. Nově by se ale penze měly podle vlády v příštích třech letech valorizovat jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd.

Vláda chce změnou valorizace ušetřit v příštím roce 9,5 miliardy korun. Do konce roku 2015, do kdy by opatření mělo platit, by to mělo být celkem 47,7 miliardy.

Ekonomové upozorňují, že vstupní parametry pro výpočet valorizace lze jen obtížně na příští roky odhadovat. Reálné mzdy v Česku již od konce loňského roku klesají. Nominální růst mezd tak nedokáže pokrýt rychlé zvyšování spotřebitelských cen.

Při lednové valorizaci proto mzdový faktor vůbec nemusí důchodcům pomoci. Částka, o kterou důchody vzrostou, zvýšené výdaje seniorů nepokryje.

Důchodci doplatí na škrty ze všech skupin obyvatelstva nejvíce. Autoři novely z ministerstva práce už v dubnu spočítali, že pokud by se pravidla pro valorizaci nezměnila, průměrná penze by se příští rok v lednu zvýšila o 428 korun. Nově by se ale podle dubnových propočtů měla zvednout jen o 156 Kč. Průměrný důchod teď činí asi 10 550 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám