Hlavní obsah

Grepový extrakt má chránit před nemocemi, je ale plný pesticidů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili, že doplněk stravy Virde Citrus Paradisi grepový extrakt obsahoval nadměrné množství pesticidů. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že výrobek musel být stažen z obchodní sítě, neboť je škodlivý pro lidské zdraví.

Foto: SZPI , Novinky

Škodlivý výrobek

Článek

„Dvě šarže extraktu z grepových semen v balení 50 ml, označené daty použitelnosti 04/2014 a 02/2014, nevyhověly požadavkům o limitních množstvích reziduí pesticidů v potravinách,“ sdělil Kopřiva.

Tato norma podle něj připouští přítomnost látky Benzalkonium chlorid v potravinách v koncentraci maximálně 0,01mg/l. „Laboratorní analýzou ale byla v uvedených šaržích výrobku prokázána přítomnost látky v množství o mnoho řádů vyšším – 4690mg/l a 5330mg/l,“ doplnil Kopřiva.

Do distribuce se dostalo 928 kusů potravinového doplňku. Zemí původu suroviny, tedy koncentrovaného extraktu z grepových semen, je Irsko. „Z průvodní dokumentace vyplývá, že dovozce, společnost Biomedica, poskytl výrobci, společnosti Virde, písemné prohlášení, že při výrobě suroviny není přidán nebo používán Benzalkonium chlorid,“ doplnil mluvčí.

Extrakt z grepových semen se prodává jako potravinový doplněk, který má chránit organismus před mikrobiálními nemocemi a posilovat imunitu.

Benzalkonium chlorid je pesticid a v nepotravinářských odvětvích je používán také pro své konzervační účinky. Informace o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví byla podle Kopřivy vložena do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám