Hlavní obsah

Obrana prodává kasárna, střelnici nebo letiště kvůli napjatému rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 25 nepoužívaných objektů či pozemků nabízí zájemcům v rámci výběrového řízení ministerstvo obrany. Jsou mezi nimi opuštěná kasárna, střelnice, vila, byt i letiště. Z prodeje by chtěl úřad získat alespoň 244 miliónů korun, aby přilepšil napjatému rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Kasárna v Olomouci jsou k mání za 145 miliónů korun. Areál střelnice Šindlovy dvory v Litvínovicích u Českých Budějovic mohou zájemci získat za 8,9 miliónu korun. Bechyňský areál Dálná nabízí obrana za 804 000 a Bližná za zhruba 1,2 miliónu korun.

Ubytovnu v Týně nad Vltavou nabízí příslušný odbor za 11,7 miliónu, v Brně lze ubytovací objekt Řečkovice koupit za necelých 51 miliónů korun. Obrana dále nabízí několik bunkrů z komplexu v okolí jihomoravské Lednice. Cena takzvaných řopíků se pohybuje od 9000 do 35 000 korun.

Odprodej nepotřebného nemovitého i movitého majetku je delší dobu jednou z priorit ministerstva obrany. Po přechodu na plně profesionální ozbrojené síly armáda již množství objektů dále nepotřebuje.

Obrana by měla v příštím roce hospodařit s výdaji ve výši téměř 42 miliard korun. Podle představitelů ministerstva je přitom armáda ve své současné velikosti a úkolech stavěná pro rozpočet zhruba 55 miliard ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám