Hlavní obsah

Pojišťovny uhradí jen tři týdny v lázních, ministerstvo stanovilo nová pravidla

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo počátkem srpna nová pravidla pro lázeňskou péči, která by měla začít platit od října. Pacienti budou mít nadále nárok na komplexní a příspěvkovou lázeňskou léčbu, v obou případech ale dojde ke změnám. Například plně hrazená komplexní péče se u dospělých zkrátí o týden.

Foto: Profimedia.cz

Nárok na hrazenou lázeňskou péči se zkracuje na tři týdny.

Článek

„Po dlouhém období vyjednávání, nejistoty, domněnek a zaručených zpráv o konci českého lázeňství byla 3. srpna 2012 ministerstvem zdravotnictví stanovena pravidla pro lázeňské pobyty hrazené ze zdravotního pojištění,“ informoval na svém webu Svaz léčebných lázní ČR.

Novela začne platit od 1. října. Až do konce září tak mohou lékaři svým pacientům vystavit návrh na lázeňskou péči podle současných pravidel. Poté už budou muset pacienti počítat se změnami. Například komplexní péče, při které pojišťovny hradí dotyčnému výlohy včetně ubytování a stravy, se u dospělých zkrátí z 28 dní na 21. U dětí zůstane současných 28 dní.

Změny se týkají také příspěvkové lázeňské péče. Pojišťovny budou nově přispívat nejen na třítýdenní péči, ale i dvoutýdenní. Autoři návrhu si od toho slibují zpřístupnění lázní jak nízkopříjmovým skupinám tak i těm, kteří si nemohou dovolit čerpat třítýdenní dovolenou.

Nárok na opakovanou léčbu zůstává

Novela přitom zachovává možnost předepsat komplexní i příspěvkovou péči opakovaně. „Lázeňskou léčbu lze opakovat u řady diagnóz formou komplexní lázeňské péče, v některých případech pouze příspěvkové péče. Možnosti opakování lázeňské léčby u jednotlivých indikací přesně definuje Indikační seznam. Při posuzování nároku na lázeňskou péči se do celkového limitu opakovaných pobytů budou započítávat pobyty uskutečněné od 1. října 2009,“ stojí dále v textu.

Od října pak také ubydou některé diagnózy, které se doposud v českých lázních léčily, na druhou stranu ale byla řadě lázeňským místům vzhledem k jejich přírodním léčivým zdrojům přiznána možnost léčby nových onemocnění, která se v těchto místech dosud léčit nemohla.

Reklama

Související články

Lázně na pojišťovnu Heger výrazně omezí

Takzvané křížkové lázně, kdy pojišťovna pacientovi hradí komplexní péči, by měly být výrazně omezeny. V pondělí po skončení Žofínského fóra věnovaného...

Výběr článků

Načítám