Hlavní obsah

Vystoupení Itálie z eurozóny by byla katastrofa, je přesvědčen Berlusconi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi a jeho strana Lid svobody (PDL) jsou zásadně proti vystoupení Itálie ze 17členné eurozóny. Berlusconi se s tím svěřil francouzskému listu Libération, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Podle Berlusconiho, který odstoupil z premiérského postu v listopadu minulého roku, by tento krok mohl pro apeninskou zemi znamenat skutečnou „katastrofu“. Vyslovil podporu krokům současného ministerského předsedy Maria Montiho v souvislosti s dalšími stimulačními opatřeními, neboť dosavadní rozpočtová disciplína zatím nepostačuje.

Berlusconi v rozhovoru uvedl na správnou míru i svá předešlá slova v letošním roce, kdy se přikláněl k tomu, aby Itálie opustila eurozónu. Podle něj byly jeho výroky překroucené.

Někteří členové jeho strany prý nadhodili tuto možnost, ale jen proto, aby zatlačili na Německo s cílem zmírnit tvrdé požadavky na úsporná opatření.

Selhání "historického projektu"

„Vždycky jsem říkal, že odchod jednoho nebo více členů z eurozóny by znamenalo její rozpad,“ poznamenal Berlusconi. Podle něj by tento krok znamenal selhání „historického projektu“, který má sjednotit Evropu, což si nikdo prý nepřeje.

Berlusconi rovněž uvedl, že ještě není rozhodnut, zda povede svou stranu do parlamentních voleb, které se uskuteční v dubnu 2013. „Ještě jsem se nerozhodl, ale jedna věc je jistá: Vždy jsem se snažil dobře sloužit své vlasti,“ dodal pětasedmdesátiletý miliardář.

Italská ekonomika, třetí největší v eurozóně, se propadla ve druhém čtvrtletí více než se očekávalo, meziroční pokles pak činil 2,5 procenta. Vláda premiéra Montiho prosazuje razantní úsporná opatření, mezi nimi i navyšování daní, což by mělo přinést úsporu až 20 miliard eur (asi 503,8 miliardy korun). Podle kritiků však hrozí v zemi prohloubení hospodářské recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám