Hlavní obsah

Irák předstihl v těžbě ropy Írán a stal se dvojkou v OPEC

Novinky, pit

Irák se stal druhým největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), když za červenec těsně předstihl svého íránského rivala. Stalo se tak poprvé od konce 80. let 20. století, připomněl list The Financial Times.

Foto: http://www.istockphoto.com

Irák se v rámci OPEC posunul na druhé místo hned za Saúdskou Arábii.

Článek

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) činila produkce Iráku za sedmý měsíc letošního roku přes tři milióny barelů denně, zatímco u Íránu se jednalo o 2,9 miliónu barelů. Jedničkou v rámci OPEC je Saúdská Arábie se zhruba deseti milióny barelů denně. Před pěti lety produkoval Írán 4,2 miliónu barelů denně.

Íránská ropná produkce se v současné době nachází na nejnižší úrovni za poslední dvě desetiletí a podle IEA by mohla v následujících měsících dále klesat. Země i nadále bude „čelit značným problémům v souvislosti s vývozem ropy“, uvedla IEA ve své měsíční zprávy ohledně trhu s „černým zlatem“.

Vliv sankcí se projevuje

Červenec byl prvním měsícem, v němž byl zřetelně patrný kombinovaný vliv amerických sankcí proti Teheránu spolu s embargem dovozu ropy v rámci Evropské unie na úrovni celé EU. Zatímco Írán trpí posledním dobou nedostatečnými investicemi, jeho regionální rival Irák se nadechuje k ambiciózní expanzi.

Mezi roky 2008 až 2010 Bagdád podepsal dlouhodobé smlouvy s obřími těžařskými skupinami, mezi nimiž nechybí BP nebo ExxonMobil, za účelem rozvoje těžby na ropných polích na jihu země. Bagdád si stanovil za cíl do roku 2017 produkovat 12 miliónů barelů denně, nicméně podle IEA jde patrně o nadsazený cíl.

Pravdou však zůstává, že země v těžbě ropy učinila v posledních měsících značný pokrok a její produkce už odpovídá úrovni před americkou invazí počátkem 90. let 20. století.

Napětí kolem jaderného programu

Íránská produkce ropy dosáhla své nejnižší úrovně v novodobé historii – téměř jeden milión barelů denně – po skončení islámské revoluce v roce 1981. Naopak maximum, tedy přes šest miliónů barelů, těžila počátkem 70. let za dlouhé vlády šáha Muhammada Rezy Pahlavího.

Prudký pokles íránské produkce přichází uprostřed zvýšeného diplomatického napětí v souvislosti s jaderným programem. Washington i evropské země doufají, že ropné sankce by měly přinutit Teherán, aby zahájil nová jednání. Vývoz ropy představuje podle amerického ministerstva energetiky polovinu výdajů íránské vlády a podílí se z 80 procent na celkovém exportu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám