„Po pozření vietnamského tuňáka pocítili v Belgii někteří lidé nevolnost, což bylo důvodem pro rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky mražených filetů směřovaly,“ sdělil Duben.

Do České republiky bylo doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kilogramů mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly ze stejné šarže, jež způsobila zdravotní problémy u konzumentů v Belgii.

„Vzhledem k tomu, že distributor v ČR, konkrétně firma z Jenče u Prahy, velmi dobře spolupracoval a ihned všechny odběratele zboží v ČR informoval, se podařilo z celé dodávky stáhnout téměř celé množství – 74 kilogramů –, které bylo neškodně zlikvidováno,“ doplnil Duben.

Histamin patří mezi biogenní aminy. Nejčastěji se tvoří ihned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem jednoho stupně Celsia. Podle Dubna může nadměrný obsah histaminu v rybách způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Limit je stanoven na 200 mg/kg.