Hlavní obsah

Odchod Řecka z eurozóny by se dal zvládnout, přiznal šéf Euroskupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Odchod Řecka z eurozóny by byl pro měnovou unii zvládnutelný, řekl v úterý německé televizi WRD lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který předsedá Euroskupině, v rámci níž se schází ministři financí eurozóny.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker

Článek

"Z dnešního pohledu by to bylo zvládnutelné, to ale neznamená, že je to žádoucí. Neslo by to značná rizika, zejména pro obyčejné lidi v Řecku," řekl Juncker. Na otázku, zda může kategoricky vyloučit řecký "exit" z eurozóny, Juncker řekl: "Nejméně do konce podzimu ano. A potom také."

Řecko počátkem roku 2010 upadlo do dluhové krize a dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu pomoc 110 miliard eur (2,8 biliónu Kč). Ta ale problém s předlužením země nevyřešila a letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci ve výši 130 miliard eur.

Atény se kvůli pomoci zavázaly k plnění náročných podmínek, ty ale nezvládají a stále více jim hrozí neřízený bankrot. Větší část dluhu už zemi odpustili soukromí věřitelé, nově se uvažuje o tom, že banky odepíší část českých dluhopisů.

Řecko nyní shání peníze na nejbližší týdny. Část pomoci dostane až v září, peníze na chod státu mu ale dojdou už na splátkách během srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám