Hlavní obsah

České banky jsou pevné v základech, hrozba ale tiká v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český finanční sektor je zdravý a silný, což znamená, že by tuzemské banky v případě problémů ustály i výrazné šoky. Uvádí to zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle které mají české banky vysokou kapitálovou vybavenost a odpovídající likviditu i zisky. Hrozbou je ovšem vývoj v Evropské unii a v zahraničních mateřských bankách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Výsledky zátěžových zkoušek ukazují, že české banky jsou schopny ustát i velmi výrazné šoky,“ stojí ve zprávě měnového fondu, ze které cituje agentura Reuters. Zpráva není nijak překvapivá, český bankovní sektor je hodnocen kladně dlouhodobě.

Ve zprávě se rovněž upozorňuje na vysokou závislost české ekonomiky, pokud jde o vývoz do zemí Evropské unie. „Vzhledem k tomu, že téměř všechny velké finanční instituce v České republice jsou ve vlastnictví mateřských firem z EU, plyne hlavní riziko z negativního vývoje v zemích EU,“ stojí dále ve zprávě.

MMF rovněž uvedl, že české úřady potřebují početnější personál, aby mohly v bankách provádět častější kontroly. Fond doporučuje i několik dalších kroků, které by pomohly bankovní sektor připravit na případný krizový vývoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám