Hlavní obsah

Česká exportní banka neoprávněně dala úvěry za 8,2 miliardy, zjistil NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká exportní banka (ČEB) neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce devíti úvěrů na podporu českého vývozu za 13,2 miliardy korun. U části úvěrů banka navíc porušila zákon, sdělila mluvčí úřadu Olga Málková. Pokud by dlužníci peníze nesplatili, ztráta banky by šla na vrub státu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Problémy se splácením mají podle NKÚ dlužníci v sedmi z devíti kontrolovaných případů. Pochybnosti údajně vzbuzuje i výběr firem, které finance získaly. "Zarážející je například fakt, že ze 143 miliard korun, které ČEB na podporu exportu v letech 2005-2011 poskytla více než stovce žadatelů, 19,5 miliardy (tedy 13,6 procenta) získaly jen dvě firmy," upozornila mluvčí. Jedna z těchto dvou společností navíc vyplatila přes 40 procent prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v jednom z tzv. daňových rájů.

Banka při rozhodování o úvěrech podle úřadu porušovala vedle zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon, také vlastní vnitřní předpisy. "Svědčí o tom například skutečnost, že dozorčí rada banky nedostala na stůl část důležitých materiálů, o kterých měla rozhodovat," dodala Málková.

Kontroloři odhalili závažné chyby také u ministerstva financí, které je v ČEB rozhodujícím akcionářem. Resort financí například v roce 2010 půjčil ČEB 1,7 miliardy korun; peníze ale byly určeny na úhradu schodku státního rozpočtu, nikoli na půjčky.

Dopady na rozpočet nebyly

Ministerstvo financí oponuje, že nálezy NKÚ neměly dopad na veřejné rozpočty a pochybení se týkala administrativních a technických záležitostí. Resort zároveň uvedl, že právě problematické úvěry vedly ministra počátkem roku 2011 k personálním změnám ve vedení banky. K nálezům NKÚ prý byla přijata nápravná opatření.

ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí. Loni více než zdvojnásobila meziroční čistý zisk na 161 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám