Hlavní obsah

Inspektoři objevili sušenky nebezpečné pro alergiky

Potravinářská inspekce objevila na trhu sušenky Clue Classic s lískovými ořechy, které mohou být nebezpečné pro lidi, kteří jsou alergičtí na arašídy. Sušenky je totiž obsahují, i když ve složení se to nezmiňuje. Většina sušenek se už prodala v obchodech Hruška.

Foto: SZPI

Sušenky obsahují i arašídy, na něž jsou někteří lidé alergičtí.

Článek

Sušenky by podle inspektorů měly na obale mít uvedeno, že mohou obsahovat stopové množství arašídů. Právě na arašídy mají někteří lidé silnou alergii. Tyto sušenky podobný nápis nemají, přestože obsahují osm gramů arašídů na kilogram.

V obchodech bylo 7560 balení sušenek, 1250 jich inspekce sáhla, zbytek se dostal mezi zákazníky.

Podle Jana Kolańskiho, předsedy představenstva skupiny Jutrzenka Colian, původní receptura sušenek Clue Classic neobsahuje arašídy, ale sušenky jsou vyráběny v továrně, kde ke zpracování ořechů dochází. „Z tohoto důvodu jsou všechny obaly sušenek označeny jasným nápisem ,výrobek může obsahovat stopové množství arašídů‘ v množství, které je v souladu s regulacemi českých a evropských standardů stanovených pro obsah alergenů v jídle,“ sdělil Kolański.

Jak Kolański připomněl, všichni zákazníci by měli pozorně číst obal sušenek, zvláště v případě, pokud trpí alergií na jakékoliv potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám