Hlavní obsah

Nikaragujský prezident podepsal výstavbu průplavu mezi oceány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Nikaragujský prezident Daniel Ortega v sobotu slavnostně podepsal dekret o vytvoření úřadu, který má zajistit výstavbu průplavu mezi Tichým a Atlantským oceánem. Parlament středoamerické země projekt schválil už minulé úterý. Výstavba kanálu má stát 30 miliard dolarů (téměř 628 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Nikaragujský prezident Daniel Ortega

Článek

O náklady se mají podělit z 51 procent Nikaragua a z 49 procent zahraniční partneři. Podle Ortegy přicházejí v úvahu země jako Rusko, Čína a Venezuela. Projekt počítá v jedné z variant s využitím jezera Cocibolca, které je známé jako Velké jezero. To je na východě s Atlantikem už propojeno řekou San Juan.

Možnost vybudovat kanál přes území Nikaraguy byla zvažována už před sto lety, ale nakonec ustoupila kanálu v Panamě o několik set kilometrů jižněji. Důvody spočívaly mimo jiné v geopolitických zájmech USA.

Nový Gran Canal Interoseánico by měl být dlouhý přes 200 kilometrů, takže by byl výrazně delší než Panamský (82 kilometry) a také hlubší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám