Hlavní obsah

Druhý blok Temelína se rozbíhá opět naplno

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín začal ve středu pozdě večer po 47 dnech opět vyrábět elektřinu. Proti harmonogramu skončila odstávka o čtyři dny dříve. Odstávky zahrnovala celkem 10 tisíc činností a na jejich realizaci se podílelo přes šest stovek pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 zaměstnanců ČEZ.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Máme za sebou nejkratší odstávku v historii. Udělali jsme tak první krok pro splnění ročního výrobního plánu. Poprvé chceme vyrobit 15 miliard kWh elektřiny, což představuje přibližně pětinu české spotřeby,“ řekl Právu ve čtvrtek odpoledne ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Podotkl, že významnou roli ke zkrácení odstávky o čtyři dny sehrála detailní příprava. „Dokázali jsme si pojmenovat klíčové body a dobře se na ně připravit. Výborně jsme zvládli vyvezení a zavezení paliva. Zúročili jsme zkušenosti z minulých let při manipulacích s kontejnery s použitým palivem a se záměnou lineárních krokových pohonů. V nejaderné části dobře proběhla kontrola turbíny a její zpětná montáž. Před připojením bloku k síti tak stačila pouze jedna vyvažovací jízda,“ shrnul hlavní důvody zkrácení odstávky Štěpanovský.

Oba bloky s novým pohonem

Během odstávky bylo v reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina z celkového počtu 163 souborů. Použitých osmatřicet palivových souborů bylo ve dvou kontejnerech vyvezeno z bazénu vedle reaktoru do skladu použitého paliva. Došlo rovněž k výměně lineárních krokových pohonů pro jejich končící projektovou životnost. Nové pohony mají sloužit až 40 let. Po loňské modernizaci na prvním bloku tak s novými pohony pracují už oba bloky.

Kontrola se nevyhnula ani třem nízkotlakým dílům turbíny v nejaderné části. Aktuálně je výkon reaktoru 80 procent a probíhají energetické testy. Plného výkonu druhý blok dosáhne o víkendu.

První blok přeruší výrobu elektřiny v pátek 27. července, kdy jej čeká rovněž výměna paliva. Odstávka je plánována na 50 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám