Hlavní obsah

Pozor na teplotu, varují veterináři. Do Polska kvůli ní vrátili 3,5 tuny masa

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při kontrolách výrobců i prodejců se zaměstnanci krajských veterinárních správ permanentně setkávají v tomto teplém počasí s nedodržením teploty jednotlivých potravin. Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, právě kvůli tomu putovalo zpět do Polska 3,5 tuny drůbežího masa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ze Zlínského kraje z Kunovic nařídila krajská veterinární správa vrátit 3550 kg chlazeného drůbežího masa do Polska kvůli tomu, že teplota zásilky překročila normu o 5 °C,“ informoval Duben.

S vyššími teplotami se setkali veterináři i jinde. Například v Častolovicích v Královéhradeckém kraji zjistili ve výrobě překročenou teplotu hovězího a drůbežího masa o zhruba 10 °C. Podobné problémy byly objeveny na Vysočině, ve výrobně polotovarů v Moravských Budějovicích – například teplota vepřových ocásků byla vyšší o 13 °C.

Pokud jde o další zjištěné prohřešky, tak ve Středočeském kraji v Dolních Břežanech obsahovala Ostravská klobása drůbeží bílkovinu, aniž to bylo deklarováno na obale. V Pardubickém kraji byla zjištěna přítomnost listerií v 10 kilogramech Gothajského salámu. „Byla nařízena likvidace výrobku a samozřejmě sanitace provozovny,“ sdělil Duben.

Veterináři objevili i výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti. To týkalo zhruba 8 kg zakysané smetany francouzského typu v Praze na tržnici, 12 salámů v Náchodě nebo dvou kilogramů grilovací klobásy v Jindřichově Hradci.

Reklama

Výběr článků

Načítám