Hlavní obsah

Moody’s srazila rating 15 bankovním kolosům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service v noci na pátek snížila rating 15 předních světových bank o jeden až tři stupně. Krok, který finanční kruhy očekávaly, je součástí celkové revize výkonnosti velkých finančních institucí. Banky jsou podle agentury vystaveny vnějšímu tlaku a riziku ztrát ze svých aktivit na nestabilních kapitálových trzích, uvedl server BBC.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody’s

Článek

Moody’s například snížila rating americkým bankám JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup a Morgan Stanley, švýcarské Credit Suisse, německé Deutsche Bank nebo britské HSBC. Credit Suisse zhoršila agentura rating o tři stupně, deseti bankám o dva stupně a zbývajícím o jeden.

Agentura nehodnotí banky stejně. Rozdělila je do tří kategorií. Nejlépe se umístily JPMorgan, HSBC a Royal Bank of Canada. Tyto banky mají podle Moody's stabilní podnikání, které je schopné vyrovnat jejich ztráty na trzích.

Druhá skupina zahrnuje Goldman Sachs Group, Deutsche Bank a Credit Suisse. Tyto banky podle Moody's velmi spoléhají na své aktivity na trhu, některým z nich se ale daří řídit rizika efektivně.

Třetí skupinu tvoří nejslabší banky, mezi nimi Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley a Royal Bank of Scotland. Tyto banky buď měly problémy v oblasti řízení rizik, nebo mají historii vysoké nestability.

Snížení ratingu obvykle znamená, že instituce budou muset platit více za svůj dluh. Čím horší rating, tím je investice rizikovější a investoři požadují vyšší úroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám