Hlavní obsah

Cena ropy Brent spadla na 1,5leté minimum, sílí obavy o poptávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena severomořské ropy Brent se během čtvrtečního obchodování propadla na 1,5leté minimum kvůli nepříznivým hospodářským vyhlídkám. Ty naznačují, že celosvětová poptávka po surovině bude nižší, než se předpokládalo, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kolem 11.00 SELČ cena ropy Brent klesla o více než dolar na 91,50 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na rovných 91 dolarů, tedy na nejnižší úroveň od prosince 2010. Americká lehká ropa WTI zlevnila o dolar na 80,45 dolarů.

K poklesu přispěla zpráva o dalším oslabení aktivity zpracovatelského sektoru v Číně. Americká centrální banka (Fed) navíc ve středu zklamala některé investory, kteří od ní očekávali agresivnější kroky na podporu ekonomiky Spojených států. Na poptávku po ropě má negativní vliv také pokračující dluhová krize v eurozóně.

"Předpokládám, že případný pád pod 90 dolarů za barel by vyprovokoval státy OPEC k reakci ve smyslu snížení kvót nebo minimálně slovní intervenci v tomto směru," uvedl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus s tím, že další pokles cen nelze vyloučit,

"Z pohledu historického vidím silnější hranice spíše kolem 80 dolarů než 90 dolarů za barel, nicméně se domnívám, že devadesátidolarová hranice u ropy typu Brent vydrží, a pokud bude prolomena, tak jen dočasně," doplnil Hatlapatka.

Řidiči by měli tankovat levněji

Analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin se domnívá, že pokud se budou naplňovat spíše pesimistické scénáře vývoje světové ekonomiky, může se cena dostat ještě níž. Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit se levná ropa na cenách pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic projevuje jejich klesajícími cenami.

"Trend poklesů by měl pokračovat dál minimálně do konce měsíce. Pak začne letní sezóna dovolených a ceny sice budou klesat, ale pomaleji než nyní," dodal pro Novinky Kozub.

Analytik Václav Franče z Raiffeisenbank se domnívá, že na konci letošního roku by se měla cena ropy pohybovat kolem 112 dolarů za barel, v prvním čtvrtletí roku 2013 pak kolem 114 dolarů. "Za růstem ceny ropy na světových trzích bude stát zejména zvýšení růstu ekonomiky USA a návrat růstu ekonomiky eurozóny, což zvýší poptávku po ropě," předpovídá Franče.

Cena ropy Brent od začátku tohoto měsíce klesla o deset procent. Od začátku letošního roku se propadla téměř o 15 procent, a to navzdory silnému růstu v lednu a únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám