Hlavní obsah

Přípravek k modeláži nehtů je může zničit, nebezpečné jsou i umělé nehty

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před přípravkem k modeláži nehtů Acrylic Liquid UP 2000 Purple. U stejného výrobku jiné šarže totiž laboratorní testy odhalily vysokou koncentraci methylmethakrylátu (MMA), který může nehty dlouhodobě poškodit. Další problémy byly objeveny u sad plastových nehtů, které obsahovaly zakázanou látku dibuthylftalát. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečný výrobek – Acrylic Liquid UP 2000 Purple

Článek

Přípravek se nachází v bílém plastovém kanystru o objemu jednoho galonu (3,78 litru) se šroubovacím uzávěrem. Pod uzávěrem je modré těsnící víčko. Na přední části kanystru se nachází etiketa s názvem výrobku, označením země původu (USA) a objemu.

Na zadní části kanystru je připevněna etiketa s uvedením složení výrobku, způsobu použití, výrobce, distributora, čísla šarže a data výroby včetně různých piktogramů.

U stejného výrobku jiné šarže byl podle zástupkyně hlavního hygienika ČR Viery Šedivé laboratorně prokázán obsah 95,8 procenta MMA.

„Vysoké koncentrace MMA v rozmezí mezi 80 a 90 procenty mohou způsobit dlouhodobé poškození nehtů, jsou dráždivé při vdechování a pro kůži,“ informovala Šedivá s tím, že uvedený kosmetický prostředek není bezpečný pro lidské zdraví.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Nebezpečný výrobek - sady plastových nehtů K.nail a Toe NAILS

Další nesrovnalosti objevilo ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se sadami barevných plastových, čirých a bílých nehtů na ruce a nohy s dekorem. Nehty i s lepidlem jsou uzavřeny v celofánu a všity do papírové skládačky. Podle Šedivé výrobek obsahuje zakázanou látku dibuthylftalát.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při použití výrobku může docházet ke kontaktu s kůží, přičemž látka, která nesmí být součástí složení kosmetických prostředků, může přestupovat do organismu, kde představuje riziko pro reprodukci či může nepříznivě ovlivňovat zdravá zejména u citlivých skupin obyvatel,“ doplnila Šedivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám