Hlavní obsah

Koruna výrazně oslabuje, akcie evropských bank padají

Situace kolem pomoci španělským bankám trhům v Evropě nenahrává. V úterý dopoledne akcie na burzách klesaly, především bankovním domům. Trhy jsou velmi nervózní, protože nejsou známy žádné podrobnosti o pomoci Španělsku. K poklesu se připojila i česká měna, která na nervózní situaci doplácí. Oslabila k euru i dolaru.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Koruna klesla už v pondělí, v úterý dál pokračovala. Jedno euro stojí 25,52 koruny, dolar klesl na 20,40 koruny. Obě měny během dopoledne oslabily podle Patria Online o osm haléřů.

Euro se snaží stabilizovat, vývoj dluhopisů pro něj ale podle slov analytika Patria Finance Tomáše Vlka pro ČTK nevypadá dobře. "Trhy, zdá se, lehce znervóznělo, že Unie diskutovala o opatřeních pro případ, že v Řecku dojde na nejhorší scénář, tedy opuštění eurozóny. Dnes dopoledne se přesto akciím i eurodolaru daří mírně posilovat a evropská měna se k dolaru obchoduje na 1,2485 USD/EUR," konstatoval.

O víkendu se navíc v Řecku budou konat volby, které rozhodnou, co bude se zemí dál. Šanci na vítězství mají strany, které odmítají drastická úsporná opatření, kterými Mezinárodní měnový fond a Brusel podmínily finanční pomoc. Může se tak stát, že Řecko nakonec z eurozóny odejde.

Padají akcie bank

Akciové trhy ráno posilovaly, zisky ale neudržely a během dopoledne klesly. Největší propad zaznamenaly hlavně banky. Ústav Barclays spadl o 3,8 %, RBS and Lloyds o dvě procenta.

"Jen půjčují peníze, o růst se nezajímají," zhodnotil situaci v Evropě Paul Zemsky z ING. "Teď už se nebojíme o to, že španělský bankovní systém spadne, ale spíš o to, že se nic nezmění," dodal pro BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám