Hlavní obsah

Třetina lidí si koupila zkažené nebo prošlé potraviny, ukázal průzkum

– Praha

Zkažené nebo prošlé potraviny si v posledním roce koupila v nejrůznějších obchodech zhruba třetina zákazníků. Přibližně pětina lidí se pak s tímto nešvarem setkala opakovaně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Médea Research, který zveřejnil internetový časopis Retail Info Plus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci si nejčastěji stěžovali na mléčné výrobky. Zmínila je přibližně polovina lidí, kteří si domu přinesli zkažené nebo prošlé potraviny. Rizikové jsou podle účastníků průzkumu také masné výrobky, ovoce a zelenina.

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že většina dospělých obyvatel při nákupu potravin kontroluje datum spotřeby. „Ze zdravotních rizik spojených s konzumací prošlých potravin má obavy přes 60 procent osob, které alespoň občas potraviny nakupují,“ píše se ve zprávě.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku provádí intenzivní kontroly prodejen potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny.

Největší tuzemské obchodní řetězce v květnu kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám