Hlavní obsah

Většina Finů si přeje vystoupení Řecka z eurozóny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki

Převážná část obyvatel Finska si přeje, aby Řecko opustilo 17člennou eurozónu. Vyplývá to z tamního průzkumu veřejného mínění, jak uvedla agentura AFP.

Foto: Grigoris Siamidis , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Průzkum ukázal, že 56 procent dotazovaných se postavilo proti dalšímu setrvání jihoevropské země ve společenství států platících eurem. Dalších 21 procent respondentů bylo pro udržení Řecka v eurozóně a 23 procent se nedokázalo rozhodnout ani pro jednu variantu.

„Výsledek ukazuje hlubokou nedůvěru obyvatel Finska ve schopnost Řecka řídit svou ekonomiku,“ uvedl ředitel výzkumu Juhana Aunesluoma z helsinské university.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že Finové považují udržení Řecka v eurozóně za značně nákladnou záležitost a dopady těchto snah se podle nich rozhodně odrazí na stavu finské ekonomiky. Jak Aunesluoma připomněl, již před deseti lety se spousta Finů stavěla skepticky proti členství Řecka v eurozóně, takže postoj se za jednu dekádu prakticky nezměnil.

Finsko je jednou z mála zemí s dosud nejvyšším ratingem AAA a značně kritizovalo poskytnutí druhého záchranného mezinárodního finančního balíku Řecku ve výši 130 miliard eur (asi 3,25 biliónu korun) v letošním roce.

Podle nedávno uskutečněného jiného průzkumu nicméně 58 procent Finů podporuje vstup své země do eurozóny, proti bylo 32 procent a deset procent nemělo na tuto věc vyhraněný názor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám