Hlavní obsah

Osobní bankroty vystoupaly na historický rekord, a má být hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku bylo v květnu vyhlášeno 1524 osobních bankrotů, což je o 154 bankrotů více než v předchozím měsíci. Jedná se zároveň o nejvyšší počet od ledna 2008, kdy je podle insolvenčního zákona možné osobní bankrot vyhlásit. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o 64 procent, což je poměrně vysoká dynamika, nicméně nižší než v předchozích letech,“ uvedla analytička CCB Věra Kameníčková.

Počet podaných návrhů na osobní bankrot se však již třetí měsíc po sobě snižuje, v květnu to bylo 1977 návrhů, tedy o 44 návrhů méně než v dubnu.

„Růst zadlužení domácností spolu s nejistými ekonomickými vyhlídkami, pomalý růst mezd a udržování nezaměstnanosti na poměrně vysoké úrovni ve srovnání s předchozím obdobím, to vše přispěje k dalšímu růstu osobních bankrotů v letošním roce,“ upozornila Kameníčková.

Z regionálního hlediska bylo v květnu vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů v Ústeckém kraji, konkrétně 203 případů. Na Ústecký kraj připadá také nejvyšší počet vyhlášených osobních bankrotů za posledních 12 měsíců, celkem 1919 případů. Nejnižší počet osobních bankrotů byl v květnu vyhlášen v kraji Vysočina a ve Zlínském kraji, to 37, respektive 42 osobních bankrotů.

Reklama

Výběr článků

Načítám