„Na vanilkovou zmrzlinu nepoužívají vanilku, ale piperonal – chemikálii používanou proti vším ve vlasech –, a na ananasovou octan etylnatý, používaný na čistění kůže. Na ořechovou zmrzlinu pak kyselinu máselnou, užívanou k výrobě kaučukových lepidel,“ upozornil polský deník Fakt.

Seznam chemikálií v polských zmrzlinách je však podstatně delší. „Nepoctiví výrobci ignorují předpisy a protiprávně si vypomáhají zakázanými chemikáliemi, např. E127 neboli červeným barvivem, které může vyvolat u lidí rakovinu štítné žlázy,“ napsal list s odvoláním na analýzu polských onkologů.

V souladu s polskými normami výrobci zmrzliny nemají povinnost uvádět na obalu všechny složky, z nichž se skládají.

„Proto se nedočteme o použití propanu, butanu, etanolu, acetonu, aldehydu C-17 či řady dalších zdraví škodlivých chemikálií,“ varovala spotřebitele Ewelina Suská z poznaňské Hygienické správy (SANEPID). Dodala, že na kvalitní – velmi drahé, ručně vyráběné – zmrzlině si Poláci mohou pochutnat jen v malých cukrárnách, a to ještě zřídka.