Hlavní obsah

Incheba musí zaplatit Praze za vyhořelý Průmyslový palác

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha má podle soudu nárok na odškodnění od Incheby za požárem zničené levé křídlo Průmyslového paláce. Na začátku dubna o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 7, uvedl jeho místopředseda Roman Podlešák. Informaci potvrdil i radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). Praha už dříve vyčíslila škody na více než miliardu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trosky Průmyslového paláce

Článek

Hlavní město kromě Incheby žalovalo další dvě firmy Eur-med a P.A.P.S.T., které před osudným požárem v Průmyslovém paláci vystavovaly. „Vůči dalším dvěma žalovaným společnostem byla žaloba o náhradu škody ve výši 1 045 071 263 Kč zamítnuta,“ uvedl Podlešák.

Incheba ale s vyloučením firem nesouhlasí a proti rozhodnutí soudu se odvolá. „Incheba podle nás nemá škodu nahrazovat…, vystavovatelé nedodrželi bezpečnostní předpisy," argumentuje mluvčí společnosti Radovan Ježovič.

„Mezitímní rozsudek se týká pouze rozhodnutí, že žaloba města na Inchebu Praha byla podána po právu, tedy že Praha má nárok se soudit,“ oponuje mluvčí Incheby Markéta Holatová s tím, že mezitímní rozsudek neobsahuje informaci, že by měla Praha nárok na odškodné za vyhořelý Průmyslový palác.

Průmyslový palác, který má Incheba dlouhodobě pronajatý, zničil požár v říjnu roku 2008. Od té doby vede Praha kromě soudního sporu o náhradu škody také zatím neúspěšně i spor s pojišťovnami. Dobudování památky bude podle dřívějších odhadů magistrátu stát asi 1,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám